Barion Pixel

XX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági Napok – Magyar Vizsla Show (2013. 04. 26-28.)

XX. Alföldi Állattenyésztési Napok keretein belül az állattenyésztés nyolc ágazata, a ló-, a szarvasmarha-, a sertés-, a juh-, kecske-, a baromfi- és nyúltenyésztők, a halászat, vadászat, valamint az állattenyésztés és az ahhoz kapcsolódó növénytermesztés szakiparának legjelesebb képviselői mutatkoztak be Hódmezővásárhelyen. A Kiállítási Napok szerves részét képezték a közönség számára a folyamatos lovas, kutyás és egyéb bemutatók, programok. Ennek része volt az idén már 2. alkalommal megrendezésre kerülő Magyar Vizsla Show.

A tavalyi első szereplés sikerén felbuzdulva ebben az évben is szerettem volna, ha hozzájárulhatunk a magyar fajtáink eme színvonalas rendezvényének sikeréhez.

Hálás vagyok, hogy idén segítettek és elvállalták a szereplést: Godó Zoltán- Magasparti Rutinos Csatárral, Vilezsál Edina- Vadászfai Ékessel és Parlagi Vadász „Koppánnyal”, Csillik Gábor- Gyűszűvirág Berekkel, Szabó Petra Alföldi-Vadálló Amandával, valamint én két kutyámmal vettem részt: Vadászfai Szirommal és Alföldi Vadálló Amulettel.

Számomra fontos ez a sorozat, mert hiszem, hogy a bemutatónkkal a „hétköznapi” emberek is láthatják, hogy mit is lehet csinálni egy magyar vizslával. Ezt a célt szolgálja immár második éve ez a sorozat.

Szombaton kettő, vasárnap egy bemutató volt. Mindkét nap igyekeztünk minél komplexebb előadást nyújtani. Mialatt bevonultunk beszéltünk röviden a fajtáról, annak kialakulásáról, a magyar vizsla jelleméről, küllemről. Ezután néhány fegyelmi gyakorlatot következett, helyben maradás, láb mellett követés és kicsit említést tettünk a kiállítások világáról is miközben felállítottuk a kutyákat. Ezt követően megkezdtük a munka részét a show-nak. Csináltunk légszimatos elhozást, egy-egy kisebb vonszalékot, kettős elhozást, viselkedést lövésre, elhozást akadályból és vadállást is. A kutyák képzettségi szintjében lévő különbségek és a nehéz körülmény adta kisebb hibák idén is nagy sikert arattak. Részemről lassan belejövök a bemondó szerepébe, de a szakmai rész levezetésében Zoli és Gábor jeleskedtek, említve minden feladat jelentőségét, gyakorlati hasznát, ezen kívül beszéltek a vizsgákról, versenyekről segítve a közönséget, hogy megértse a mai vadászati- vizsga-, és versenyrendszer lényegét, alapjait. Sokan követtek figyelemmel minket és jutalmazták tapssal minden feladat után a kutyusokat. Végül még Edina Ékessel néhány „használati” tárgy elhozását mutatta be, mint gumicsizma, tojástartó, műanyagtál, plüssmackó. A visszajelzésekből és a közönség érdeklődéséből ítélve úgy tűnik jó úton haladunk.

Gyönyörű időnk volt és ez tükröződött a hétvége közel 65000 fős látogató létszámában is.

Vasárnap a közönségnek lehetősége volt kutyasimogatásra, ami ugyancsak nagy sikert aratott (nem csak a gyerekek körében).

Úgy vélem, hogy ismét sikerült helytállnunk ezen a rangos rendezvényen és hozzájárultunk, hogy minél szélesebb közönség megismerhesse-, ha csak egy kis műsorban összefoglalva is- nemzeti kincsünk a magyar vizsla sokszínűségét.

Még egyszer szeretném megköszönni a csapatnak a részvételt Edináéknak és Zolinak a vadakat és természetesen mindenkinek, aki a háttérből támogatta a szervezést, bemutatót.

Czuczi –Molnár Anita (Alföldi- Vadálló kennel)