Barion Pixel
Tájékoztató

Tájékoztató a szülők és kölykök DNS mintavételének menetéről

A Magyar ebfajtát tenyésztők figyelmébe!

 

  1. január 1-én és azt követően született magyar ebfajták esetén a törzskönyvezés feltétele a kölyök DNS alapú származás ellenőrzése. Erről a 62/2016. (IX.16) FM rendelet 6. § (2) rendelkezik: „A magyar ebfajták törzskönyvezendő egyedeinek származását DNS alapú származásellenőrzéssel kell igazolni, amelynek elvégzését a fajta fenntartásáért felelős tenyésztő szervezet tenyésztési programjával összhangban koordinálja.”

A születendő alom szüleitől vérmintát kell küldeni a Nébih Genetikai Laboratóriumába. A vérmintát javasolt egyéb orvosi beavatkozás, pl. diszplázia szűrés alkalmával levenni. 
A vérvétel előtt le kell tölteni, számítógépen kitölteni és kinyomtatni a következő linken elérhető nyomtatványt:

http://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/398672/Kutya+DNS+vizsg%C3%Allat+k%C3%A9r%C5%91+lap_.pdf/fc4091a7-978a-41c4-afc0-d330b91b2aa4

(Figyelem! Értelemszerűen a gazdasági szervezetre és fizetésre vonatkozó rovatokat nem kell kitölteni, mert a vizsgálatot a NÉBIH állami költségvetési támogatásból finanszírozza, így a tenyésztő számára ingyenes!)

A DNS vizsgálat elvégzése alvadásában gátolt vérből (EDTA, Heparin) lehetséges. A szükséges mennyiség 5 ml. A mintavétel után a cső átforgatása szükséges!

A mintavétel során feltétlenül szükséges a mintavételi csövek megjelölése a későbbi azonosíthatóság érdekében. (Chipszám, vagy még meglévő tartalék chip matrica használata.)
A vérvételt állatorvos végezheti, majd a lezárt azonosíthatóan megjelölt vérvételi csövet és az aláírt jegyzőkönyvet átadja a kutya tulajdonosának.

A mintákat a tulajdonos a kísérő nyomtatvánnyal együtt el kell juttassa az alábbi címre:
NÉBIH Állattenyésztési Igazgatóság, Genetikai Laboratórium 1143 Budapest, Tábornok u. 2.

A Laboratórium az ISAG standard alapján kiállított DNS kártyákat tudja elfogadni, amennyiben a szülő/szülők DNS vizsgálata már más laboratóriumban megtörtént.

Külföldi fedeztetés esetén a kantól DNS kártyára van szükség, ennek hiányában saját költségen lehetőség van Laboratóriumban a DNS vizsgálat elvégzésére.

Duál fedeztetés esetén mindkét kanra külön nyomtatványt kell kitölteni, de minden egyedből elegendő az egyszeri mintavétel.

A megszületett alom egyedszámát be kell jelenteni az elismert tenyésztőszervezet számára. Az etsz küldi meg a mintavételi eszközöket, mellyel a kölyköktől nyálkahártya kaparékot kell venni. Amennyiben a tenyésztő a kölykökből is vérmintát tud küldeni, azt is megteheti, a fent említett mintavételi módszer szerint.
A nyálkahártya kaparék levétele a chipeléssel egyidejűleg történjen.

A mintavétel előtt le kell tölteni, számítógépen kitölteni és kinyomtatni a következő linken elérhető nyomtatványt:
http://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/398672/Kutya+DNS+vizsg%C3%Allat+k%C3%A9r%C5%91+lap_.pdf/fc4091a7-978a-41c4-afc0-d330b91b2aa4

Értelemszerűen a szülők adatait abban az esetben is ki kell tölteni a kísérő iraton, ha azok vizsgálata már korábban megtörtént.
Ha a nyomtatványt a tenyésztő elektronikusan is elküldi, a minta beérkezéséről a Laboratóriumtól visszaigazolást kap válasz e-mail-ben.
Az elektronikus elküldés kétféleképpen lehetséges:
-A dokumentum letöltése és kitöltése után a „beküldés e-mailben” gombra kattintva kiválaszthatja a beküldéshez használni kívánt postafiókot, majd elküldheti az e-mailt.
-A kitöltött PDF file mentése után csatolhatja, és megküldheti a következő e-mail címre: ebszarmazasellenorzes@nebih.gov.hu.

A következőkre kell figyelni a mintavétel során:
A kölykök a mintavételt megelőző egy órában ne egyenek és ne szopjanak!
A szájnyálkahártya kaparék gyűjtése mintavételi tamponnal történik.
Nyissa ki a kutya száját és mindkét oldalon 8-10-szer, körkörös mozdulattal, a nyelet forgatva dörzsölje meg a tamponnal a szájüreg belső felületét (a fogsoron kívül, a pofa belső oldalán),
Majd 10-15 másodpercig szárítsa a mintavételi eszközt.
A tampont helyezze vissza a tampontároló műanyagba.
Kutyánként két tamponra van szükség!

A mintavételi csöveket a microchip azonosító matricájával ellátva vagy a microchip számát pontosan ráírva és lezárva a kísérő nyomtatvánnyal együtt el kell juttatni – az Etsz tenyésztési programjában szereplő szabály szerint – vagy az Etsz-hez vagy a NÉBIH Állattenyésztési Igazgatóság, Genetikai Laboratórium 1143 Budapest, Tábornok u. 2.

A kísérő okmányokat kérjük olvashatóan (géppel, vagy nyomtatott nagybetűvel) kitölteni!

A vizsgálatot Nébih költségvetési forrás felhasználásával vizsgálja, így a tenyésztő számára ingyenes.
Amennyiben a vizsgálat során megállapításra kerül, hogy a mintavétel sikertelen, újabb mintavételt kell csinálni adott kölykökről. Felhívjuk figyelmüket, hogy az első ismételt vizsgálat ingyenes, de a 2. ismételt vizsgálat költségét a tenyésztőnek kell viselnie, ezért számára a vizsgálat díja kiszámlázásra kerül.

A NÉBIH vizsgálat eredményét az Elismert Tenyésztőszervezet és a MEOE Szövetség számára küldi meg.
Abban az esetben, ha a DNS alapú származásellenőrzés eredménye megegyezik a dokumentumon szereplő adatokkal a MEOE Szövetség a törzskönyvezést elvégzi és a származási igazolásokat 15 napon belül kiállítja.

Az online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013

Kapcsolat

Magyar Vizsla Klub Egyesület

2336 Dunavarsány, Petőfi utca 5.