Barion Pixel
A Magyar Vizsla Klub Egyesület Zala megyei területi képviselőjeként már korábban is igyekeztem egyéni gyakorlónapok szervezésével, vizsgára/kiállításra felkészítéssel, vadászati lehetőség biztosításával, szaktanácsadással, bemutatók tartásával a megyében évek óta igencsak „álló vizet” megmozdítani. Idén végre a klubvezetéssel előzetesen egyeztetve hagyományteremtő jelleggel sikerült 2016.09.25-én megrendezni az I. Zalai Vizslás napot, melyen 34 fő és 22 kutya vett részt.
Fő célom a szűkebb környezetünk vizslásainak megszólítása volt, mivel a fajta jövőjének érdekében kiemelkedően fontosnak tartom – a már komolyabb vizslás tapasztalattal rendelkezők mellett –  azoknak a lelkes tulajdonosaknak segítését/támogatását, akik ha kezdőként pozitív élményeket szereznek, kedvet kapnak a vizslázáshoz, és megfelelő támogatással és önszorgalommal később vadászokká, versenyzőkké, kiállítókká, tenyésztőkké válhatnak. Véleményem szerint ez a fajta jövője, ezeknek az embereknek a segítségével tudjuk szeretett fajtánkat megőrizni az utókornak, illetve folyamatosan javítani azt. Változtatni szeretnék legalább a szűk környezetemben azon a mentalitáson – amit kezdőként én is sajnos megtapasztaltam – hogy nem kap önzetlen segítséget az aki valóban lelkes, falakba ütközik és csalódások érik. Ennek a gondolatmenetnek egy kiváló példája az I. Zalai vizslás nappal egy napon szintén a Magyar Vizsla Klub Egyesület által Kajászón rendezett IV.Kolossy Gábor Emlékverseny győztese Magasparti Rutinos Norma és vezetője Ladányi Zoltán. Norma nálunk nevelkedett, fiatal felnőttként adtam Zolinak, aki hobbi célra vette magához a kutyát, azonban sikerült megkedvelnie a vadászkutyázást, szorgalmasan dolgozott, barátokra és komoly szakmai támogatókra talált, rövid idő alatt kiváló eredményeket ért el. Ezúton is gratulálok nekik. Véleményem szerint jelen pillanatban a fajta érdekében mindenkire szükség van, szükség van a lelkes amatőrre,a szimpatizánsra, a segítőre, tenyésztőre, versenyzőre, klubra, vadásztársaságokra- vadásztársadalomra.  Szükség van a helyes mentalitásra a kutyázás terén, és nincs szükség olyan szűk látókörre, nagyképűségre és rosszindulatra amit egyesek megengednek maguknak nemcsak Facebook kommentekben, ugyanis nagyon sokat kell még tennünk hogy nyugodtan hátra lehessen dőlni….Közösen.  Ehhez pedig összefogás, munka kell. Mindenkinek végeznie kell a saját dolgát mert minden szelet hasznos, minden a fajtáért végzett befektetett munka hasznos és megtérül.
Visszakanyarodva a beszámolóhoz: nagy örömmel töltött el hogy lehetőségeinkhez mérten sokan jelentek meg a rendezvényen, ahol a megnyitó után rövid ismerkedést követően gyakorlással illetve az egyes vizsgafeladatok értelmezésével töltöttük az időt, szőrmés és tollas apporttal dolgoztunk, illetve kacsaspúrt, vízi elhozásokat gyakoroltunk. A helyszín a Zalaerdő Zrt. Nagykanizsai Erdészet Szaplányosi vendégháza volt, amit Kreiner Roland Igazgató úr jóvoltából kaptunk használatra, így a napot ideális környezetben tudtuk eltölteni.  Délben ízletes pörköltet tudtunk elfogyasztani, köszönöm egész napos munkáját Pestiné Papp LÍviának.A délután gyakorlással illetve kötetlen beszélgetéssel folytatódott.
A terület mellett rövid időközönként gázágyúk működtek, sikerült megállapítani hogy kutyáink idegrendszerileg stabilak, illetve mindenki korának és képzettségi fokának megfelelő érdeklődést mutatott a gyakorlások során.
Minden résztvevőnek köszönöm a megjelenést és a kulturált viselkedést, véleményem szerint egy kiváló napot töltöttünk el együtt. Köszönöm Kreiner Roland igazgató úrnak a támogatást, és mindenkinek aki segített.
Osadczuk Csaba
Gyurkóvári kennel
MVKE