Barion Pixel

Beszámoló
Szent Hubertusz vadászversenyről
2024.01.28.
Nagykálló

 

A Szent Hubertusz vadászverseny 2024.01.28-án vasárnap került megrendezésre Nagykállóban, a Magyar Vizsla Klub szervezésében. Két szomszédos vármegyéből (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén) 10 vadász a saját tulajdonú magyar vizslájával gyűlt össze Nagykállóban az Ínség Domb Bisztró előtt.
Vasárnap ¾ 8-kor –a rendezvény nyitóeseményeként- Ruszki Gábor Atya-római katolikus pap- Szent Hubertusz nevében áldást adott a vadászokra és kutyájukra egyaránt. 8 órakor megtörtént a hivatalos megnyitó és a versenyzők a szervezőkkel egyetemben kivonultak a Nagykállói Nimród Vadásztársaság területére, ahol kezdetét vette az izgalmas vadászverseny. A Szent Hubertusz Vadászversenynek Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében már hagyománya van, idén ötödik alkalommal került megrendezésre. A verseny fő szervezője Szögi Lajos nagykállói hivatásos vadász, aki a Magyar Vizsla Klub vezetőségi tagja és egyben a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei képviselője is.
A verseny lényege röviden, hogy a versenyző, azaz a vadász a vizslájával 20 perc alatt- 4 sörétes lőszerrel felszerelkezve -legalább két fácánkakast találjon a területen. Azt a fácánkakast lehet csak meglőni, amit a kutya vadmegállással előzetesen jelzett. Fontos szempont a verseny pontozásánál, elbírálásánál a vadász tevékenysége, azon belül is a biztonságos lövésleadás, lőképesség, ügyesség, vadászati pontosság, jártasság, sportszellem. A kutya értékelésénél pedig a kiképzés minősége, illetve az ösztönös tulajdonságok. A végső pontszám kialakításánál a vadász tevékenysége 70 %-ban, a kutyáé 30 %-ban számít.
A versenyen 10 vadász indult rövidszőrű magyar vizslájával. Közülük 4-en Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyéből érkeztek, 6-an pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyét képviselték. A versenyzők között 2 hölgy is megcsillogtatta vadásztudását. A verseny jó hangulatban zajlott. Szép vadmegállásokat és sikeres lövéseket láthattunk. A verseny idei győztese Csonka Tamás hivatásos vadász lett, Bökönyi Vadász Hangos nevű rövidszőrű magyarvizslájával. A második helyezett Kerekes Attila- szintén hivatásos vadász-, Bökönyi Vadász Gömbi nevű kutyájával. A dobogó harmadik fokán Kiss Attila állt, Izbégi Vadász Alfával, aki amúgy nem mellesleg Field Trial Európa Kupa második helyezéssel is dicsekedhet. Különdíjasunk Csendom Edina, aki a hölgyek versenyében lett első helyezett; és Taskó Miklós, aki a legidősebb  izslás vadász megtisztelő díját kaphatta meg. A két vármegye között volt egy megmérettetés, amit kupával jutalmaztunk. Mindegyik csapat legjobb három versenyzőjének eredményét figyelembe véve Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye nyerte a két vármegye közti versengést.
A vadászverseny terítékkel zárult, ahol vadászkürtös fújt egy „Gyülekező”-t, „Szárnyas vad a terítéken”-t és egy „Viszontlátás, hallali”-t. Ezek után ráadásképpen még egy ízletes babgulyást is elfogyaszthatott minden kedves résztvevő.
Az idei Szent Hubertusz vadászverseny a jelenlévők és szervezők szerint is kellemesen, hasznosan telt. Többen megfogalmazták a résztvevők közül, hogy
nagyon jól érezték magukat, elégedettek voltak a színvonalas rendezvénnyel, szerencsésnek találták a helyszínválasztást is. A Borsod vármegyei vadászbarátok felajánlották, hogy jövőre ők szervezik meg a két vármegye közötti versenyt.

Nyíregyháza, 2024. január 29.
Szögi Lajos