Barion Pixel
Kedves Vizslatenyésztők, Vizslatulajdonosok!!
 
A 2021. május 29. ALAPRA meghirdetett rendezvényen lehetőség lesz újra DNS minták leadására.
 
Örömmel tudatjuk veletek, hogy a MEOESZ Magyar Fajta Projektje idén folytatódik, aminek keretein belül kutyánként 3 db genetikai vizsgálatot végeznek el, mely a kutyák tulajdonosai számára ingyenes lesz.
 
A tesztelést a Seqomics Kft. fogja végrehajtani. Eredményre év végén, vagy jövő év elején lehet számítani.
 
A minta elemzése vérből történik, a 3 vizsgálat a hosszú szőr (PL), a húgykövesség (HUU) és az izomsorvadás (DM-EXAM2) öröklődésének vizsgálatára terjed ki.
 
Azt tudja majd a teszt megmondani, hogy egy adott kutya hordozza-e az adott tulajdonságokért felelős gént, örökítheti-e ezeket a tulajdonságokat. Ez a tenyésztés szempontjából fontos adat, mert így, két tesztelt szülő esetén, teljes biztonsággal kizárható, hogy ilyen örökletes genetikai hibával rendelkező utódok szülessenek.
 
2019-ben 35 kutya vett részt a tesztelésben. Idén sokkal több minta bevizsgálására lesz lehetőség.
 
A 3 teszt ára egyébként 25.000 Ft/kutya körül lenne, de most ezért nem kell fizetni. Az állatorvos munkáját is a projekt finanszírozza, így aki eljön a rendezvényre, és szeretne részt venni, annak ez sem kerül semmibe.
 
A vérvétel során 3 mintát veszünk.
 
A fenti vizsgálatokhoz használt mintán kívül egy másikat a Haszonállat Génmegőrzési Intézet fog kapni. A HGI a mintákon olyan vizsgálatokat végez majd, melyek populációgenetikai szempontból lesznek fontosak.
 
A harmadik mintát pedig a NÉBIH kapja, ahol DNS profil készül belőle. Ez utóbbi azért is fontos, mert ha a kutyának később utódai születnek, akkor nem kell újabb mintát venni és leadni a NÉBIH-nek az utódok származás ellenőrzéséhez, hiszen az már ott lesz.
 
Ha volt már a vizsgált kutyától alom, és ezért a vér mintája már le lett adva korábban a NÉBIH-nek, de a tulajdonos szeretne részt venni a projektben, természetesen erre is van lehetőség.
Olyan is jöhet, aki nem vesz részt az alapi vizsgán.
 
Csupán egyetlen feltétele van a részvételnek: Magyarországon kiállított származási lap, származási igazolás, regisztrációs lap, vagy honosított export törzskönyv.
 
A vizsgálathoz egy regisztrációra van szükség, amit a tagsagmvke@gmail.com címre kérnénk jelezni a kutya adatainak megírásával (legjobb lenne egy TK fotó).
 
Találkozzunk Alapon, várunk Benneteket!
MVKE vezetősége